Annons
Annons


just stop


”Tyvärr, du är för stor.”

Min då 16-årige vän står i ett väl inrett rum och gråter i ett linne som är för stort även fast det är från barnavdelningen. Hon är nästan 180cm lång och väger runt 49 kilo. Hon har modellkontrakt och redan jobbat med stora namn i branschen, men trots många veckor av en diet bestående av bara vätska är det två centimeter runt hennes axlar som gör att hon inte får det jobbet hon och så många andra som henne stått i timmar för att få.

Annons

”Hon är ju fet.”

Jag är 13 år och har precis fått bröst men inga kurvor än. Jag ser annorlunda ut än mina vänner för det och hör därför i lunchsalen i skolan hur en kille säger att jag är snygg medan en annan svarar med ovanstående kommentar.

”Hon ser ut som en jävla pinne.”

I simhallen står min 14-årige tjejkompis som alltid ätit mer än killarna i klassen. Vi är på livräddsövningar iförda badkläder och bakom henne hånar några klasskamrater henne samtidigt som hon låtsas att inte höra. Samma kväll efter att ha ätit ett helt glasspaket framför TV:n gråter hon framför spegeln medan orden ekar i hennes huvud.

Vi formas så mycket av intryck. Varje dag utsätts vi för tusentals olika bilder i reklamer med människor som osar en iscensatt perfektion. Vi jämför oss ständigt med vår omgivning genom flöden av tusentals människor som redovisar sina liv på sociala medier. Vi känner oss aldrig bra nog, aldrig riktigt lika snygg som ”hon den där andra”. Vi ställer oss själva vid en mätstock bredvid folk vi inte kan mäta oss med, för de är så nära men så långt bort. De finns en knapptryckning bort, de hundratal personer som har en personlig kock, personlig tränare, personlig hudterapeut, personlig nageltjej, personlig makeup-artist och frisör, och vi undrar. Vi undrar varför vi inte kan se ut så som de. Vi ojar oss, vi gömmer oss i vassen, drar oss i skinnet.

I Nationalencyklopedin när man söker på ordet ideal kommer följande upp:

idea´l (fr. idéal, av senlat. idea´lis ‘urbildlig’, se vidare idé), något önskvärt, förebildligt, ofta också ouppnåeligt.

Jag skulle kunna länka sinnesjukt antal många videos på hur lätt det är att photoshoppa till en kropp eller ett ansikte. På hur farligt det är att banta på fel sätt. På hur vi alla ser olika ut, kommer från olika länder, kulturer, samhällssituationer. Jag skulle kunna det men jag vägrar. Jag ber dig istället bara att öppna ögonen och titta dig omkring. Folk som min ätstörda vän som ändå inte passade in, folk som jag som på grund av tidig pubertet kallades för tjock, folk som hon i simhallen som inte fick en enda kurva trots hennes matintag. Vi finns överallt, vi är dina vänner, vi är du. Och vi är äkta.

M.

 

4 kommentarer | Translate


AnnonsLaddar