Annons
Annons


#heltärligt


Det är som att titta på när det brinner.

Överallt på sociala medier spyr våra ungdomar ur sig sina inre. Inre som, i brist på andra ord, är skrämmande. Som garderoben i hörnet av ditt mörka rum som är fylld av demoner. Jag var där själv en gång. För ung för att egentligen ha den kapaciteten i min lilla kropp för allt det onda som fanns i. Så det spillde ut, spillde över och jag gjorde allt för att det inte skulle synas utanpå. Lyckligtvis hann jag växa upp och bli hel innan allt kom.

Dagens samhälle är nämligen påfrestande på ett sätt som vi tidigare aldrig upplevt. Sociala medier håller en ständigt uppkopplad och den konstanta ångesten över att hålla sig uppdaterad och att uppdatera påverkar mer än vad man tror. Vi har just nu en ungdomsgeneration födda med en smartphone i handen där lek har mer inneburit att spela iPad- eller TVspel mer än att springa i skogen och sätta ihop pinnar till en tveksam koja. Där smärta inte inneburit att skrapa upp sina knän för att man sprungit lite för snabbt utan istället för att man blivit kallad “hora” i skolan innan det ordet ens var ett man förstod innebörden av.

Det är ett hårdare klimat. Det är ett där man tvingas växa upp snabbare för att allt annat omkring en går för fort. Man blir pressad till att visa sina bästa sidor till vänner, till profiler på sociala medier där man hela tiden följer hur andra människors perfekta utseenden skrattar i filtrerade verkligheter för de har så till synes perfekta liv. Men vad händer egentligen med personen bakom leendet på bilden med alla likesen? Den känner sig otillräcklig. Ful. Missförstådd, hjälplös.

Det är inte en lat generation. Det är inte en ointresserad generation. Det är en generation som bakom sina polerade fasader sakta bryter ihop under trycket och förväntningarna.

Men ingen vuxen frågar varför. Ingen sträcker ut en hand. De bara lyfter sitt finger och skäller.

Nu slutar vi titta på och börjar istället på det sätt vi kan att släcka elden. Nu berättar vi rakt upp och ner om hur det var att ligga ner och hur man sakta tar sig upp.

Annons

Helt ärligt.

SE FÖRSTA AVSNITTET HÄR

10943425_10155096367635532_1890808303_n

2 kommentarer | Translate


AnnonsLaddar